5-haftalik-gebelik
1. Trimester Dönemi

5 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Anne adaylarının çoğu, hamileliklerini beş haftalık gebelik döneminde fark eder. Bunun nedeni reglin gecikmesidir. Ayrıca hamileliğin beşinci haftasında hamilelikle ilişkili semptomlar da daha hissedilir hale gelir. 

Hamileliğin 5. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Beşinci haftayla birlikte hamilelik hormonları giderek artar ve hamilelik semptomları da daha fazla hissedilir. Hamileliğin beşinci haftasında artan semptomlarla başa çıkmak için mümkün oldukça dinlenmeye çalışmak gerekir. Bu haftada rastlanabilen semptomlar şunlardır: 

  • Mide bulantısı: Hamileliğin ilk trimesterinde en sık rastlanan semptomlardan biri olan mide bulantısı beşinci hafta itibariyle başlayabilir. Mide bulantısı sadece sabah saatlerinde görülebildiği gibi tüm gün sürebilir. Şiddetli mide bulantısına kusma da eşlik edebilir. 
  • Koku hassasiyeti: Yükselen hamilelik hormonları, anne adayında kokulara karşı aşırı hassasiyet ve tahammülsüzlük gelişmesine neden olabilir. 
  • Halsizlik ve yorgunluk: Birinci trimesterde anne karnındaki bebek hızla büyüdüğü için vücut çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle anne adaylarında gün içinde halsizlik, yorgunluk ve uyku hali görülebilir. 
  • Meme hassasiyeti: Meme dokusunun süt üretimine hazırlanması, memelerde ağrıya ve hassasiyete neden olabilir. 
  • Ruh halinde değişimler: İlk trimesterde anne adayının kendisini daha kaygılı ve depresif hissetmesi doğaldır. Ruh halindeki değişimler başa çıkamayacak duruma gelirse bir uzman desteğine başvurmak gerekebilir.
  • Kramplar: Embriyonun büyümesiyle birlikte rahim de büyümeye ve gerilmeye başlar. Bu da karında kramplara neden olabilir. 

Hamileliğin 5. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamileliğin beşinci haftası, hamileliğin kesin olarak tespit edilebildiği ilk haftadır. Eğer hamileliğini idrar testi ile öğrendiysen ultrason ve daha ileri tetkikler için bir doktor randevusu ayarlayabilirsin. Doktorun ilk randevuda ultrasonla muayene yapar ve hamileliğe ilişkin kan testleri isteyebilir. Kan sayımının yanı sıra toksoplazmaya, tiroit fonksiyonlarına ilişkin testler yaptırman gerekebilir. Ayrıca, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimini desteklemesi için henüz folik asit kullanmayan hamilelerin doktor yönlendirmesiyle folik asit kullanmaya başlaması önem taşır. 

 

Hamileliğin 5. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin beşinci haftasında anne karnındaki bebek gelişimi hızla devam eder. Bu hafta içerisinde embriyo safhasındaki bebek, yaklaşık bir elma çekirdeği boyutundadır. 5 haftalık hamilelik ile birlikte ultrasonda gebelik kesesi net olarak görülebilir. Gebelik kesesinin içerisinde yolk kesesi denilen küçük bir daha kese oluşur. Bu haftanın sonuna doğru embriyo da görünür hale gelebilir. Ektoderm, mezoderm ve endoderm isimli üç katmandan oluşan embriyoda organ ve sistem gelişimi, beşinci hafta itibariyle başlar. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.