27-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

27 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin 27. haftası ile birlikte ikinci trimesterin son haftasına girmiş bulunuyorsun! Bu haftanın sonundan itibaren üçüncü trimestere adım atmak ve doğum için gün saymaya başlamak son derece heyecan verici bir deneyimdir. İşte, ikinci trimesterin son haftasında yaşananlar...

Hamileliğin 27. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

İkinci trimesterin başlarında ilk trimestere özgü mide bulantısı, halsizlik gibi semptomları geride bırakan ve enerji seviyeleri artan anne adayları, üçüncü trimestere yaklaşırken vücut ağırlığına bağlı semptomlarla karşılaşır. Harekete bağlı nefes darlığı gibi şikayetler bu dönemde artabilir. 27 haftalık gebelik döneminde en sık rastlanan diğer semptomlar şunlardır:

  • Braxton Hicks kasılmaları: Rahmin doğuma hazırlanmasını sağlayan kasılmalar; bebeğin aşırı hareket etmesi, cinsel ilişki, fazla ayakta kalma gibi durumlarda artabilir. 
  • Bacak krampları: Başlıca hamilelik semptomları arasında yer alan bacak kramplarını azaltmak için bolca sıvı tüketmek ve hafif esneme hareketleri yapmak işe yarayabilir. 
  • Sırt ağrısı: Büyüyen karnın omurgaya yaptığı baskı ve ağırlık merkezinin değişmesi nedeniyle yaşanan sırt ağrılarını azaltmak için oturma pozisyonundayken omurga yastıklarla desteklenebilir.
  • Kabızlık ve hemoroid: Vücuttaki kan hacminin artması, büyüyen karnın sindirim sistemine baskı yapması gibi nedenlerden kaynaklanan kabızlık ve hemoroid ile başa çıkmak için lifli gıdalarla birlikte bol sıvı tüketmek önem taşır. 
  • İdrar kaçırma: Rahmin mesaneye baskı yapması sonucu özellikle öksürme, hapşırma ve gülme gibi durumlarda idrar kaçırma sorunu yaşanabilir. 

Hamileliğin 27. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamilelik sadece rahatsızlık verici semptomlardan ibaret değildir. Bu dönemde cildinin her zamankinden daha ışıltılı, saçlarının ve tırnaklarının daha sağlıklı olduğunu fark edebilirsin. Öte yandan uyku için rahat bir pozisyon bulmak giderek daha zor hale gelebilir. Amerikan Hamilelik Vakfı (The American Pregnancy Association) hamileler için ideal yatış pozisyonunun plasentanın beslenmesini kolaylaştırdığı için sol, yan yatış pozisyonu olduğunu belirtir. İngiltere’nin Ulusal Sağlık Hizmeti kurumu NHS ise sağ ya da sol yan yatış pozisyonunu önerir. Sen de daha rahat bir gece için vücudunun farklı noktalarını yastıklarla destekleyerek yan yatış pozisyonunda uyumayı deneyebilirsin. 

Hamileliğin 27. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

27 haftalık hamilelik döneminde anne karnındaki bebek, yaklaşık 36,6 cm uzunluğunda, bir marul boyutundadır. Nefes alıp vermeye başlayan bebek, hava yerine akciğerlerine az miktarda amniyotik sıvı çeker. Beyin aktivitesi bu dönemde başlar, nörolojik gelişim devam eder. Bebeğin göz hareketleri başlar ve artık göz kapaklarını açıp kapatabilir, hatta ışığa tepki verebilir. Haftalar önce işitmeye başlayan bebek, sesleri tanıyabilir. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.