2-haftalik-gebelik
1. Trimester Dönemi

2 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin ikinci haftasında, aynı ilk haftada olduğu gibi teknik olarak bir hamilelikten söz etmek mümkün değildir. Regl döngüsü içinde döllenmenin hangi gün olduğu bilinemez. Bu nedenle kadın doğum uzmanları, hamilelik takibi yaparken ve beklenen doğum tarihini hesaplarken son reglin ilk gününü hamileliğin ilk günü olarak kabul eder. Yani hamileliğin ikinci haftası, esasında regl döngüsünün ikinci haftasıdır. 

Hamileliğin 2. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Tıbbi olarak hamileliğin ikinci haftası olarak kabul edilen dönemde henüz döllenme gerçekleşmediği için hamilelikle ilişkili semptomlar görülmez. Bebek sahibi olmayı planlıyorsan bu dönemde ovulasyona yani yumurtlamaya ilişkin semptomları takip ederek hamile kalmak için en doğru zamanı belirleyebilirsin. Düzenli adet görüyorsan yumurtlama, 28 günlük regl döngüsünün 14. günü civarında gerçekleşir. Ancak regl döngüsünün uzunluğuna bağlı olarak yumurtalama dönemi değişebilir ve her bireyde aydan aya farklılık göstererek döngünün 13.-20. günleri arasında gerçekleşebilir. Akıllı telefonuna yükleyebileceğin regl ve döngü takibi uygulamalarıyla hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu günleri yakından takip edebilirsin. Alternatif olarak bu günler arasında yumurtlama testi de yapabilirsin.

Hamileliğin 2. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Regl döngüsünün ikinci haftasında anne adayının vücudunda yumurtlamaya dair çeşitli belirtiler görülebilir. Yumurtlamanın yaklaşmasıyla birlikte vücutta görülen değişiklikler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Servikal mukusta değişiklik: Yumurtlamanın yaklaşmasıyla birlikte vajinal akıntıda artış görülebilir. Bu akıntı artan servikal mukustan kaynaklanır. Yumurtlamayla birlikte yumurta akı gibi bir kıvam kazanan servikal mukus; incelir, şeffaflaşır, kaygan ve elastik hale gelir. Bunun nedeni spermlerin yaşamasını ve yumurtaya doğru ilerleyebilmesini sağlamaktır. 
  • Koku hassasiyeti: Hormonal değişimler, anne adayının kokuya olan hassasiyetinin artmasına neden olabilir. Bunun nedeninin kadınların, bu dönemde içgüdüsel olarak erkek feromonlarına karşı duyarlı hale gelmesi olduğu düşünülür. 
  • Memelerde hassasiyet: Yumurtlama yaklaştıkça memeler daha hassas hale gelebilir ve biraz da ağrılı olabilir. 
  • Pelvik ağrı: Yumurtlamanın gerçekleştiği yani yumurtanın çatlayarak yumurtalıktan çıktığı günlerde, karın ve pelvik bölgenizde tek taraflı bir ağrı hissedebilirsin. Mittelschmerz ağrısı olarak da bilinen bu tabloya az miktarda kanama da eşlik edebilir. 
  • Cinsel istek artışı: Yumurtlama döneminde kadınlarda cinsel istekte artış gözlenebilir.

Hamileliğin 2. Haftasında Anne Karnında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

2 haftalık gebelik, henüz embriyonun oluşmadığı bir dönem olduğundan teknik olarak gebelikten bahsedilemez. Anne adayının rahminde henüz gebelik kesesi ve embriyo oluşmamıştır, dolayısıyla 2 haftalık ultrason görüntülerinde herhangi bir hamilelik emaresine rastlanmaz. Bu dönemde kanla ya da idrarla yapılan hamilelik testleri de pozitif sonuç vermez. 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.