15-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

15 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Hamileliğin ikinci trimesteri içinde yer alan 15. hafta, anne adaylarının kendilerini genellikle canlı ve enerjik hissettiği, anne karnındaki bebeğin ise hızlı gelişimine devam ettiği bir dönemdir. İşte, 15 haftalık hamilelik süresince anne adayının ve bebeğin yaşadığı gelişmeler...

Hamileliğin 15. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

İkinci trimestere özgü semptomların görülebildiği 15 haftalık gebelik dönemi, genelde çoğu hamile için rahat geçer. Hamileliğin 15. haftasında en sık rastlanan semptomlar şunlardır:

  • Round ligament ağrısı: Rahmi tutan ligament bağlarının gerilmesi sonucu karında ve kasıkta bıçak saplanır tarzda ağrılar görülebilir.
  • Diş sorunları: Hamilelik hormonları diş sağlığını olumsuz etkileyebilir. Hamilelikte diş eti kanaması, çürük diş gibi problemler sıklıkla yaşanır. Rahatsız edici boyutlardaki diş rahatsızlıkları için doktorunun da yönlendirmesiyle bir diş hekimine başvurabilirsin.
  • Burun tıkanıklığı: Hamilelik hormonlarından kaynaklanan burun tıkanıklığı, bu haftalarda kronik hale gelebilir. 
  • Burun kanaması: Damarların incelmesi ve kan hacminin artması burun kanamalarına neden olabilir. 
  • Hazımsızlık ve reflü: Rahmin sindirim organlarına yaptığı baskı sonucu hazımsızlık ve reflü gibi sorunlar sıklıkla yaşanabilir. Porsiyonlarını küçülterek sindirim sorunlarının önüne geçebilirsin. 
  • Varis: Vücuttaki kan hacminin giderek artması ve damarların hassaslaşması varisleri artırabilir. Fırsat buldukça ayaklarını yükselterek uzanabilir, böylece kan dolaşımına destek olarak varislerin azalmasını sağlayabilirsin.
  • Unutkanlık: Hamilelikte beyin hücrelerinin azalması sonucu unutkanlık yaşanabilir. 
  • Vajinal akıntı: Beyaz renkli ve mukus kıvamlı vajinal akıntı, tüm hamilelik boyunca sürebilir. Akıntının rengi ve kıvamı değişirse ve kokusu rahatsız edici hale gelirse doktora başvurman gerekebilir.

Hamileliğin 15. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamileliğin ikinci trimesteri boyunca bebek büyük hızla büyüdüğü için karın da haftadan haftaya belirginleşir. Annenin kilo artışı da ikinci trimesterde hızlanır. Bu dönemde doktorunla konuşarak günlük alman gereken kalori miktarını ve aylık kilo hedefini belirleyebilirsin. 15 haftalık hamilelik kendini enerjik hissettiğin ve cinsel isteğinin yüksek olduğu bir dönem olabilir. Hamilelikte cinsel ilişki konusunda herhangi bir sakınca olmasa da bu konuda tedirginliğin varsa doktoruna danışabilirsin. Ayrıca ikili test sonucuna göre ek bir tetkik yaptırma gerekliliği doğduysa doktorun 15.-20. haftalar arasında amniyosenteze yönlendirebilir. 

Hamileliğin 15. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Gebeliğin 15. haftası ile anne karnındaki bebek, yaklaşık 10 cm uzunluğunda ve bir portakal büyüklüğündedir. Kulaklar ve gözler pozisyonlarını almaya devam ettikçe bebeğin yüzü daha da şekillenir. Gözler hala kapalıdır, ancak bebek ışığı hissedebilir. Ayrıca bu hafta itibariyle bebeğin işitme duyusu da faal hale gelir. Kaşlar ve kirpikler oluşmaya başlar. Ultrasonla incelendiğinde fetüsün parmak emdiği ve ağzını açarak amniyotik sıvıyı yuttuğu görülebilir. Eklemlerini oynatmaya başlayan bebek, bu haftalarda çok hareketlidir, ancak henüz boyutları küçük olduğu için özellikle ilk gebeliklerini yaşayan anneler bu hareketleri hissedemez. Ancak ikinci ya da üçüncü gebeliğini yaşayan annelerin, çok ufak hareketlenmeleri hissetmesi mümkündür.

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.