14-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

14 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

14 haftalık gebelik, artan enerji ve azalan semptomlar eşliğinde çoğu anne adayı için keyifli geçer. Semptomlar hamileden hamileye farklılık gösterse de en sık rastlanan semptom, karında ve kasıkta bıçak saplanır tarzdaki ağrılardır. Anne karnındaki bebeğin gelişimi de hız kesmeden devam eder. 

Hamileliğin 14. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Hamileliğin ikinci trimesterindeki semptomlar, ilk trimestere göre epey farklılaşır. Bulantı, koku hassasiyeti, yorgunluk gibi semptomların ortadan kalmasıyla anne adayı daha enerjik hale gelirken rahmin büyümesi ve vücudun kanlanması farklı semptomlara neden olabilir.

  • İştah artışı: Hamilelikte mide bulantısı, koku hassasiyeti gibi semptomların ortadan kalmasıyla iştah artabilir. Ancak hızlı kilo alımını önlemek için kalori kontrolü yapmakta fayda vardır. Bu haftalarda her zamanki kalori ihtiyacına ekstra 300 kalori daha ekleyebilirsin.
  • Round ligament ağrısı: Rahmin hızla büyümesine bağlı olarak rahmi tutan ligament isimli bağların gerilmesi round ligament ağrısı adı verilen ağrılara sebebiyet verebilir. Hamileler, round ligament ağrısını, bıçak saplanır tarzda ağrı olarak tanımlar. Bu tarz ağrılar yaşadığında ayaklarını yükselterek uzanabilirsin.
  • Varis: Kan hacmindeki artış bacaklarda varis oluşumuna neden olabilir. Özellikle ayakta çalışan anne adayları doktorlarının önerisiyle hamilelikte varis çorabı kullanabilir. 
  • Hemoroid: Pelvik bölgedeki kanlanmanın artması ve hormonlardan kaynaklanan kabızlık, hamilelikte basur sorununu beraberinde getirebilir. Ayrıca hamilelikte demir takviyesi kullanımı da kabızlığı ve hemoroidi tetikleyebilir.
  • Burun kanaması: Hamilelik hormonlarının damarları hassas hale getirmesine paralel olarak kan hacminin artması, burun kanamasına neden olabilir. 
  • Cilt lekeleri: Pigmentasyonun artması nedeniyle yüzde ve vücutta kahverengi lekeler görülebilir. Benler daha belirgin hale gelebilir. Cilt lekelerine karşı hamilelere uygun güneş kremi kullanmak gerekebilir.

Hamileliğin 14. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamileliğin ilk üç ayı ile kıyaslandığında anne adayı kendisini daha canlı hisseder. Rahmin karnın ortasına doğru ilerlemesi sayesinde mesanedeki baskı ve idrara çıkma ihtiyacı azalabilir. Vücudun kan hacmi arttığından anne adayının kalbi her zamankinden daha fazla çalışır ve daha hızlı atar. Bu haftalarda saçlarının her zamankinden daha hacimli, canlı ve parlak olduğu dikkatini çekebilir. Vücudun kan hacmindeki artıştan ve hormonlardan kaynaklanan bu durum, hamileliğin sana kattığı güzelliklerden sadece birisidir. 

Hamileliğin 14. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Anne karnındaki bebek, 14 haftalık gebelik ile birlikte yaklaşık 8.5 cm uzunluğuna, yani bir şeftali boyutuna ulaşır. Kafa vücut oranı önceki haftalara göre daha dengeli hale gelir. Beyin gelişimi hızla sürerken yüz kasları hareketlenir. Anne karnındaki bebeğin cildini kaplayan ve dış etkenlerden koruyan lanugo tüyleri ve verniks tabakası, bu haftalarda oluşmaya başlar. Kız bebeklerde yumurtalıklar, oğlan bebeklerde ise prostat biraz daha belirginleşir. Bu durum cinsiyet tahminini kolaylaştırsa da cinsiyeti öğrenmek için 16. haftaya kadar beklemek daha sağlıklı sonuç verir. Bebek, kollarını bacaklarını daha çok hareket ettirir, ancak hareketler henüz dışarıdan hissedilemez.

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.