28-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

28 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Üçüncü trimestere hoş geldin! Hamileliğin son üç ayını kapsayan üçüncü trimester, doğuma hazırlık için en uygun dönemdir. Artık kendi doktorunla doğum hakkında konuşabilir, bebeğin için bir çocuk doktoru araştırabilirsin. Ayrıca bebek odası için de hazırlıkları tamamlaman gerekir. Hem yoğun hem de çok heyecanlı geçecek üçüncü trimesterin ilk haftasında, yani 28 haftalık gebelik döneminde anne adayı ve anne karnındaki bebekle ilgili gelişmeleri merak ediyorsan okumaya devam edebilirsin.

 

Hamileliğin 28. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Üçüncü trimesterde yaşanan semptomların pek çoğu büyüyen rahimden ve annenin hızla artan vücut ağırlığından kaynaklanır. Doğuma kadar artarak sürebilen bu semptomlardan başlıcaları şunlardır:

 

  • Braxton Hicks kasılmaları: Rahmin doğuma hazırlığı niteliğindeki Braxton Hicks kasılmaları, doğum yaklaştıkça artabilir ve daha güçlü hissedilebilir. Genellikle karnın ön kısmında hissedilen kasılmalar, düzensizdir ve pozisyon değiştiğinde kendiliğinden kesilir.

  • Pelvik ağrı: Doğuma hazırlık için gevşeyen bağlar ve eklemler, büyüyen rahmin siyatik sinire baskı yapması pelvik bölgede ve kalça kemiğinde ağrılara neden olabilir.

  • Hazımsızlık ve reflü: Hormonlar ve rahmin sindirim sistemine baskı yapması sonucu hazımsızlık ve reflü gibi şikayetlerde artış yaşanabilir. 

  • Memeden süt sızması: Prolaktin hormonunun artışı sonucu doğum sonrası emzirmeye hazır hale gelen süt kanallarında süt üretimi başlayabilir. Bu da meme ucunda sarı renkli sızıntıya neden olabilir. 

  • Nefes darlığı: Akciğere ve diyaframa baskı yapan rahim, özellikle hareket anında nefes darlığı yaşanmasına neden olabilir. Nefes darlığına karşı yapılabilecek en iyi şey, dinlenmektir. 

 

Hamileliğin 28. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Hamilelikte rahat uyku pozisyonu bulmakta zorlanma, hamilelik hormonları, sık sık idrara çıkma ihtiyacı ve belki de yaklaşan doğumun neden olduğu stres uykuya dalmayı ve deliksiz bir uyku uyumayı zorlaştırabilir. İlerleyen hamilelikte ödem sorunu da sıklıkla yaşanabilir. Özellikle el parmakları, ayak bileği ve ayakta ödem görülebilir. Vücudun fazla su tutmasıyla ilişkilendirilen ödem, ani ve şiddetli olduğunda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

 

Hamileliğin 28. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

28 haftalık hamilelik sırasında anne karnındaki bebek yaklaşık 38 cm uzunluğunda, bir ananas boyutundadır. Beyin gelişimi hızla sürer, her hafta milyonlarca yeni sinir hücresi eklenir. Sinir sistemi vücut ısısını kontrol edebilecek kadar gelişmiş haldedir. Sinir hücrelerini saran miyelin kılıfı, üçüncü trimesterde oluşur. İşitme, koku alma ve dokunma duyuları fonksiyonel hale gelmiştir. Saç, kaş ve kirpikler gelişir. Cilt altındaki yağ dokusu gelişmeye devam eder. 

 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.