18-haftalik-gebelik
2. Trimester Dönemi

18 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Anne karnında iyice hareketlenen bebeğinin hareketlerini bu hafta itibariyle hissetmeye başlayabilirsin. İlk hareketler genelde kabarcık patlaması, çarpma gibi çok hissedilen hafif hareketlerdir. Bazı anne adaylarının bebeğin hareketlerini hissetmek için 22. haftayı beklemesi gerekebilir ve bu son derece doğaldır. İşte, hamileliğin 18. haftasında annede ve bebekte yaşanan gelişmeler...

Hamileliğin 18. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

Rahmi tutan ligament bağlarının gerilmesiyle bu dönemde de sıklıkla karında bıçak saplanır tarzda ağrılar görülebilir. 18 haftalık gebelik boyunca sıklıkla görülebilen diğer semptomlar şunlardır:

  • Sırt ve bel ağrısı: Hızla büyüyen karnın vücudun ağırlık merkezini ve postürü değiştirdiği için hamilelikte sırt ağrısı, en sık rastlanan semptomlardan biridir. Ayrıca relaxin isimli hamilelik hormonunun etkisiyle gevşeyen bağlar ve eklemlerde sırt ve bel ağrılarını artırabilir. 
  • Reflü: Rahim büyüdükçe hamilelik reflüsü de haftadan haftaya artabilir. Baharatlı ve yağlı yemeklerden uzak durmak ve porsiyonları küçültmek reflünün etkisini azaltmaya fayda sağlar. 
  • Bacak krampları: Hamileliğin 18. haftası itibariyle gün içinde ya da uyku sırasında bacak krampları yaşanabilir. Bu kramplar genellikle magnezyum eksikliğinden kaynaklanır. Hamilelikte bacak krampı yaşıyorsan doktorunun onayıyla magnezyum takviyesi kullanabilirsin.
  • Varis: Damar yapısının hassaslaşması ve kan hacminin artmasıyla ortaya çıkan hamilelikte varis problemi, rahatsız edici boyutlara ulaşırsa doktor onayıyla varis çorabı kullanmak gerekebilir. 
  • Tansiyon düşüklüğü: Dolaşım sistemindeki kan hacminin artması tansiyon düşüklüğüne, baş dönmesine ve sersemliğe neden olabilir.
  • Diş sorunları: Vücuttaki tüm mukuslu dokuları etkileyen hamilelik hormonları, hamilelikte diş eti iltihabı ve kanaması gibi sorunların sıkça yaşanmasına neden olur. 

Hamileliğin 18. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

18 haftalık gebelik yaşayan anne adaylarının karın boyutları birbirinden farklı olabilir. Bu konuda herhangi bir kıyaslama yapmak gereksizdir. Henüz herhangi bir önlem almadıysan bu hafta itibariyle hamilelik çatlakları ve cilt lekeleri için hamilelere uygun kozmetik ürünler kullanmaya başlayabilirsin. Gebeliğin 18. haftası itibariyle detaylı ultrasona girebilir, bebeğinin anne karnındaki hızlı gelişimini gözlemleme şansı bulabilirsin. 

Hamileliğin 18. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

18 haftalık hamilelik döneminde anne karnındaki bebek yaklaşık 14 cm uzunluğunda ve kapya biber boyutundadır. Parmak izleri belirginleşmiş durumdadır. Bebeğin sinir sistemi bu haftalarda büyük hızla gelişir. Sinir hücrelerinin aksonlarını saran miyelin kılıf, bu hafta oluşmaya başlar. Bu kılıfın gelişimi bebeğin ilk yaş gününe kadar sürecektir. Beyin gelişim beş duyuyu destekleyecek şekilde devam eder. Kız bebeklerde fallop tüpleri ve rahim, doğru konumunu alır. 18 haftalık fetus, esnemeye ve hıçkırmaya başlar.

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.