35-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

35 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Doğumun yaklaşmasıyla birlikte kaygıların da artabilir, sık sık doğumla ilgili rüyalar görüyor olabilirsin. Çevrende anlatılanlar ya da internette okuduğun olumsuz hikayeler seni kaygılandırmasın! Unutma, her doğum özeldir ve doğuma birlikte gireceğin profesyonellere güvenerek pozitif bir doğum deneyimi yaşayabilirsin. İşte, hamileliğin 35. haftasında yaşananlar...

 

Hamileliğin 35. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

35 haftalık gebelik ile birlikte yalancı doğum sancısı olarak bilinen Braxton Hicks kasılmalarının sıklığında ve şiddetinde artış olabilir. Braxton Hicks kasılmaları ile doğum sancılarını ayırt etmenin en iyi yolu kasılmaların şiddetine ve sıklığına odaklanmaktır. Doğum sancıları şiddetlidir, periyodiktir, zaman geçtikçe sıklığı artar. Braxton Hicks kasılmaları ise çok şiddetli değildir, düzensizdir ve pozisyon değişikliği ile geçebilir. Hamileliğin 35. haftasında sıklıkla görülebilen diğer semptomlar şunlardır:

 

  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı: Bebeğin doğuma hazırlık için rahmin aşağı inmesi nedeniyle mesaneye baskı artabilir. Bu da sık sık idrara çıkma ihtiyacını, idrar akımının yavaşlamasını ve kesintili idrar yapmayı beraberinde getirebilir. Bu ihtiyacı kontrol altına almak için sıvı tüketimini azaltmak önerilmez. 

  • Kabızlık ve hemoroid: Hamilelikte kabızlık ve hemoroid, üçüncü trimesterde sıklıkla görülür. Büyüyen rahimden ve vücudun kan hacminin artmasından kaynaklanan şikayetler özellikle son haftalarda şiddetlenebilir. Bol lifli gıda ve sıvı tüketimi bu şikayetleri azaltabilir. 

  • Varis: Vücuttaki kan hacminin artması bacaklarda varise neden olabilir. Özellikle uzun süre ayakta kalındığında bu şikayet artabilir. Varislenmeye kaşıntı da eşlik edebilir. 

  • Kalça ağrısı ve pelvik ağrı: Doğumun yaklaşması ve bebeğin rahmin alt kısmına inmesi nedeniyle kalça ağrısı ve pelvik ağrı yaşanabilir. 

 

Hamileliğin 35. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Cildin iyice gerilmesiyle birlikte başta karın bölgesinde olmak üzere, kollarda ve bacaklarda kaşıntılar olabilir. Ani ortaya çıkan aşırı şiddetli kaşıntı ise nadir rastlanan ve gebelik kolestazı denilen riskli bir tablonun belirtisi olabilir. Bu nedenle şiddetli kaşıntı durumunda doktora başvurmak gerekir. Bebek, doğum için baş aşağı pozisyon almışsa mesanenin üzerindeki basınç çok yoğun olabilir. Henüz baş aşağı pozisyon almayan bebekler ise kaburgalara ve akciğere baskı yaparak nefes darlığı şikayetini tetikleyebilir. 

 

Hamileliğin 35. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin 35. haftasında anne karnındaki bebek yaklaşık 46 cm uzunluğunda, bir ananas boyutundadır. Cilt altındaki yağ katmanları oluşmuştur. Kemikleri de sertleşmiştir. Yalnızca kafatasının ön bölümü hala yumuşak bağ dokudan oluşmaktadır. Bıngıldak olarak da bilinen bu bölgenin işlevi doğumu kolaylaştırmaktır. İşitme duyusu tam anlamıyla gelişmiş olan bebek, yüksek seslere hareket ederek tepki verebilir. 

 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.