39-haftalik-gebelik
3. Trimester Dönemi

39 Haftalık Gebelik

Tevhide Dadi Yazarlar
TEVHİDE GÜZEL -

Doğuma iki hafta kala vücudunun iyice ağırlaşmasından dolayı rahatsızlık yaşayabilirsin. Hareket kapasiten iyice kısıtlanabilir ve uyumak daha zor hale gelebilir. Tüm bunlara bebeğine kavuşmak için yaşadığın sabırsızlık da eklenebilir. İşte, hamileliğin 39. haftasında anne adayının ve anne rahmindeki bebeğin yaşadıkları...

 

Hamileliğin 39. Haftasında Hangi Semptomlar Görülür?

39 haftalık gebelik döneminde görülen semptomlar, anne adaylarının üçüncü trimester boyunca yaşadıkları semptomların devamı niteliğindedir. Sadece semptomların sıklığı ve şiddeti biraz artabilir. Gebeliğin 39. haftası içinde görülebilen bazı semptomlar şunlardır:

 

  • Braxton Hicks kasılmaları: Hamileliğin 39. haftasında karnın ön kısmındaki kasılmalar ve gerilmeler artabilir. Rahmin doğuma hazırlığı niteliğindeki bu kasılmalar, pozisyon değiştirince geçebilir.  

  • Pelvik bölgede basınç hissi: Bebeğin başı doğumun yaklaşmasıyla birlikte doğum kanalına doğru hareket ettiği için anne adayları pelvik bölgede basınç ve rahatsızlık hissedebilir. 

  • Sırt ağrısı: Pelvise yerleşen bebek, başını hareket ettirdikçe pelvik bölgede basınç hissine ek olarak sırt ağrısı da görülebilir. 

  • Vajinal akıntıda artış: Hamilelik boyunca süren mukus kıvamlı vajinal akıntı, doğum yaklaştıkça artar. Kanlı akıntı ise rahim ağzını kapatan ve nişan adı verilen mukus tıkacın yerinden çıktığı anlamına gelebilir. Bu durum, yani nişan gelmesi doğumun başladığının belirtilerinden biridir. 

  • Enerji artışı: Hamileliğin son haftalarında anne adaylarının bazıları enerjilerinde artış olduğunu ifade eder. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte artan enerjiyi temizlik gibi yorucu işlerde harcamak yerine doğum için saklamak isteyebilirsin!

 

Hamileliğin 39. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?

Doğumun her an başlayabileceğini bilerek geçen 39. hafta boyunca hamilelik semptomları ile doğum belirtilerini birbirinden ayırt etmek için bazı temel farkları bilmek gerekir. Örneğin, yalancı doğum sancıları olarak bilinen Braxton Hicks kasılmaları ile gerçek doğum sancılarını ayırt etmek için ikisi arasındaki farkları tanımak önem taşır. Rahim ağzının açılmasını sağlayarak doğumu başlatan doğum sancıları, periyodik olarak tekrarlar. Örneğin, sancı başlangıçta 20-30 dakikada bir gelebilir. Doğum yaklaştıkça bu aralık kısalır ve sancı da şiddetlenir. Hareketle ya da dinlenme ile geçmeyen karın sancısına zamanla sırt ağrısı da eklenebilir. 

 

Hamileliğin 39. Haftasında Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi Nasıldır?

Hamileliğin 39. haftasında anne karnındaki bebek yaklaşık 51 cm uzunluğunda ve bir balkabağı boyutundadır. Bebeğin tüm organları ve sistemleri gelişmiş olsa da beyin, gelişimini hızla sürdürür. Ayrıca bebek, anne karnında geçen süre boyunca uzamaya ve kilo almaya devam eder. Bebeğin tırnakları uzamaya devam ettiği için bu haftalarda doğan çoğu bebek, uzun tırnaklarla doğar. Cilt altındaki yağ katmanları arttığı için anne karnındaki bebeğin cildi pembeden beyaza dönmüştür. 

 

Bizden Haberdar Olun

Haftalık bültenimize üye olun ve yeni yazılarımızı e-postanızdan takip edin.